Thursday, October 21, 2010

Филми Трансформери

Тая идея от малък я имам, ама не виждам как мога някога да я изпълня, та за това ви я представям тук. Представете си романтична комедия, която в шейсетата минута изведнъж се превръща в хорър с много насилие. Или пък военен филм, който в петдесетата минута се оказва, че е драма за хомосексуалисти. Документален филм за религиозна секта, в който има 40-минутна порно сцена с пълна пенетрация. Вариантите са безкрайни. Можете да чифтосате всякакъв жанр на филм с друг. Целта е обаче да не се очаква, тоест -- да е непредсказуема промяната.

50 минути научна фантастика... представете си нещо епично като Междузвездни Войни. На петдесет и първата минута актьорите изведнъж започват да мислят критично и да разобличават нереалистичните измишльотини във филма. Всичко се превръща в пародия, която обижда хората, харесали всичко, изгледано досега.

Сигурно сте гледали поне един такъв филм. Не вярвам да не са правени. Аз се сещам за Brown Bunny - супер скучен и зле заснет филм, в който единственото интересно е сцената, в която виждаме кура на режисьора и как една путка му го лапа. Пък наскоро ми казаха за още един филм на братята Coen - Blood Simple. Там пък от криминале жанрът преминава към хорър (ужаси, пр. от англ. ез.). Не съм го гледал още, но не ми се вижда като толкова рязка и непредсказуема промяна.

Изненадайте ме. Препоръчайте ми нещо, ама да не е боклук само.

UPDATE 29 Ноември: Гледах Fat Girl, по препоръка на Vance Vega. Оказа се много добро попадение и наистина се вписва в концепцията ми за филм-трансформер. Няма да издавам какво се случва, убедете се сами.

No comments: